Den amerikanska techjätten Cisco vill skrota lösenorden. På den virtuella konferensen Cisco Live presenterade företaget en lösning.

Nu är snart lösenorden ett minne blott. Techjätten Cisco vill skrota lösenorden som i stort sett bara leder till problem. Det är alldeles för många lösenord till inloggningar man ska hålla reda på, genomsnittlige kontorsarbetaren behöver ha koll på hela 190 olika inloggningar med lösenord.

Kall inställning

Lösenordslösningarna har många en riktigt kall inställning till och många har samma lösenord på flera ställen. Där användaren måste byta lösenord mellan varven byggs så kallade träd. Det är det här Cisco vill ändra på.

”Målet har varit att utveckla lösenordsfri autentisering på ett sätt som möter behoven i den förändrade arbetsvärld vi befinner oss i i dag och i morgon, och en lösning som ska fungera för alla, oavsett vilka tjänster och plattformar de använder, oavsett om de finns on-prem eller i molnet. Vi jobbar mycket med Zero Trust-arkitekturer med våra kunder och passwordless är då en viktig komponent”, säger Henrik Bergqvist, säkerhetsexpert på Cisco Sverige.

ANNONS
ANNONS

Minska behovet

Det man vill göra är att minska behovet av lösenord och i stället skapa lösenordsfria inloggningar. Lösningen bygger på autentiseringsplattformen Duo, som i dag används av fler än 25 000 verksamheter världen över. Duo Passwordless Authentication kommer som förhandsversion i sommar och kommer enligt Cisco bland annat att minska lösenordsrelaterade cyberhot, exempelvis nätfiskeattacker.

”Det är något vi tror kommer att ha en stor positiv effekt på cybersäkerheten, genom att komplexiteten minskar så att det blir lättare att göra rätt för den enskilde användaren, och dessutom minska trycket på supporten. Inom ett par år kommer vi se tillbaka och inte förstå hur vi kunde stå ut med alla dessa lösenord”, säger Bergqvist.

Läs mer: Lavinartad ökning av ransomware.