Vid konferensen WWDC avtäckte Apple sin nya monsterdator. Mac Pro är en dator för professionella användare, och prislappen blir drygt 60.000 kronor för basmodellen.

Det rapporterar The Verge. Det har gått sex år sedan Apple senast uppdaterade sin stationära dator Mac Pro – men nu är den nya versionen äntligen avtäckt. Chassit har helt designats om, och inuti är komponenterna de absolut nyaste och mest kraftfulla.

Prestandan i den nya datorn lovar Apple är fenomenal. Mac Pro kan konfigureras med en processor med upp till 28 kärnor, upp till 1,5 terabyte med RAM-minne, och maximalt fyra grafikkort.

mac-pro-skärm

ANNONS
ANNONS

Apple säger att datorn klarar av att streama material till tre 8K-skärmar samtidigt.

Priset för basmodellen är 6.000 dollar, vilket borde bli minst 60.000 i Sverige efter import och moms. Vad priset blir för toppmodellen är inte känt, men det kan rimligtvis handla om hundratusentals kronor.

Apple släppte även en ny 6K-skärm med Extreme Dynamic Range (XDR), och den kostar 5.000 dollar, det vill säga minst 50.000 kronor. Vill man ha ett stativ så att skärmen kan stå på ett skrivbord får man lägga till ytterligare 10.000 kronor.