I en intervju med SvD Näringsliv erkänner näringsminister Mikael Damberg att Socialdemokraterna har ett ansvar för Vattenfalls brunkolsexpansion i Europa.

Vattenfalls expansion i Europa inleddes under förra S-regeringen med statsminister Göran Persson i spetsen. Dåvarande regeringen och näringsministern Björn Rosengren prickades av KU för styrningen av Vattenfall.

Mikael Damberg erkänner enligt SvD att Socialdemokraterna har ett ansvar. 

”Jag kan alltid fundera om alla avvägningar var kloka. Om de investeringar som gjordes då underlättade den omställning till hållbar utveckling som vi står inför i dag. Det är klart att det inte är bara en regering som är ansvarig för de vägval som Vattenfall gjorde då”, säger Damberg till tidningen.

ANNONS
ANNONS

Vattenfalls vd Magnus Hall, som i samband med regeringsförklaringen hamnade i öppet ordbråk med representanter för MP, har öppnat för att sälja brunkolsverksamheten. Detta trots att Vattenfall så sent som i år byggt ett kolkraftverk i Hamburg-Moorburg i Tyskland.

På SvD:s fråga om detta är ett bra sätt att leda energiomställningen, svarar Damberg att Vattenfalls framtid inte ligger i att bygga ny kolkraft.

”Det är viktigt att i den här ägarstyrningen att styra Vattenfalls planer. Det kommer vi att göra tillsammans med bolaget”, säger han.

LÄS MER: ”Vi är inte nöjda med Vattenfalls resultat” (hela intervjun med Mikael Damberg i SvD hittar du här) »