Artificiell intelligens, AI, har fått några av världens skarpaste hjärnor att på allvar oroa sig för mänsklighetens överlevnad. 

ANNONS

”Vi behöver en lösning på det problemet innan vi gör någonting annat”, säger 41-årige Nick Bostrom till Dagens Industri.

Han är född och uppvuxen i Helsingborg och har studerat vid Lund, Chalmers, Umeå, London School of Economics och Yale. I ett trist kontor i engelska Oxford försöker han nu tillsammans med en grupp andra snillen blicka in i framtiden.

”Vi är både dysterkvistar och superoptimister. Vår forskning handlar inte bara om katastrofer som kan utplåna mänskligheten utan också om hur människan kan utvecklas på lång sikt”, säger kollegan Anders Sandberg, doktor i datavetenskap, till tidningen.

I en tidigare intervju med BBC säger Nick Bostrom att det finns ett högst reeellt hot för utrotning under kommande århundrade. 

Han är professor i filosofi och har varit rådgivare åt Vita huset under Barack Obama. Han har undervisat på Yale, talat på World Economic Forum i Davos och utsetts till en av världens 100 skarpaste tänkare.

Med andra ord: det finns all anledning i världen att ta det han säger på allvar.

ANNONS
ANNONS

Alla vill nu ta del av hans profetior i boken ”Superintelligence – paths, dangers, strategies” (Oxford University Press) När DI:s reporter träffar transhumanisten Nick Bostrom är han nyss hemkommen från en bokturné i USA som inkluderat bland annat Googles huvudkontor, Microsofts Research Lab, Berkeley-universitetet och Harvard.

Det är en akademisk bok och ingen ”thriller”, som han själv uttrycker det. Av 328 sidor är 43 vikta åt noter och 19 åt index. Trots detta har boken, som kom ut i höstas, legat på bästsäljarlistan på  såväl Amazon som New York Times.

Det var efter att ha sträckläst Nick Bostroms bok som vännen och superentreprenören Elon Musk i fjol gick ut och varnade stort för artificiell intelligens. Även fysikern och kändisforskaren Stephen Hawking har gått ut med en liknande varning.

På frågan om vad han skulle göra om han en dag skulle sitta med en blåkopia av en fungerande AI, svarar Nick Bostrom: 

”Ja du, jag skulle inte publicera den i alla fall, den saken är säker”, säger han till DI.

LÄS MER: Succéförfattaren kalkylerar med katastrof (DI, kräver inloggning) »

LÄS ÄVEN: How are humans going to become extinct? (BBC News) »​ 

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Stephen Hawking: AI slutet för mänskligheten (Dagens PS) »

LÄS ÄVEN: Elon Musk varnar för datorer: ”Kan ta över världen” (Dagens PS) »

LÄS ÄVEN: Fakta om transhumanism och artificiell intelligens (Wikipedia) »