Utbyggnaden av 4G är i full gång i Sverige. Medan Telia har fjärde generationens nät i 28 städer i Sverige just nu bygger Telenor och Tele 2 ut nätet tillsammans. Men det innebär inte att hastigheterna hos de båda operatörerna alltid är den samma.

Pryltidningen M3 har testat de tre operatörernas 4G-modem för att slå fast vilken som har den snabbaste uppkopplingen. Värt att nämna är dock att näten är under utbyggnad vilket betyder att hastigheterna kan förändras mycket på bara några månader. Dessutom bör man ta tidningens testresultat med en nypa salt då det är oklart hur hastigheterna kommer att se ut när den stora massan börjar använda 4G och när trängseln blir större.

M3 har testat de tre operatörernas modem på fem olika platser i Stockholm – både inomhus och utomhus. Och vinnaren är: Tele 2.

Tele 2 har, precis som Telenor, ett Huawei-tillverkat modem med port för både sd-kort och extern antenn. Men trots det varierar hastigheterna mellan de båda operatörerna. Tele 2 är den operatör som står för toppnoteringen i M3:s test med en hastighet på 90,01 megabit i sekunden. Den hastigheten mättes visserligen upp i Kista i närheten av Tele2:s huvudkontor men är trots det imponerande, skriver tidningen.

I övrigt minskar hastigheten rejält, precis som för Telenor, när tidningen testar modemet vid S:t Eriksplan i Stockholm. Men eftersom Tele 2 ändå kommer i 20 megabit per sekund är det ”riktigt snabbt”, konstaterar testpanelen.

ANNONS
ANNONS

Tele 2 kostar 499 kronor i månaden och då får du, till skillnad från Telia som har ett tak på 30 gigabyte nedladdning i månaden, obegränsat surf.

På andra plats i testet hamnar Telenor. Operatören visar inte upp lika imponerande hastigheter som Tele 2 men klarar sig dock bättre än Telia på tredjeplatsen. Telenor får även minus för sin bindningstid på l´ånga 24 månader. Telenor har dessutom en så kallad ”fair usage policy” som ger operatören rätt att stänga av eller sänka hastigheten för de användare som ”stör nätet”, skriver M3.

Med Telias abonnemang har du ett tak på 30 gigabyte nedladdning i månaden men redan vid 10 gigabyte kan din uppkoppling strypas, skriver M3.

”Då kan du bli nedsänkt till 120 kilobit per sekund och det är ett otyg som vi inte gillar.”