En stor kinesisk rymdraket, Long March-5b, kommer sannolikt att krascha någonstans på jorden i helgen. På 18 ton är det en av de största föremålen på decennier att dyka genom atmosfären.

Rymdskrot-beräkningsmodeller är högst oklara, men de förutspår att förstasteget från raketen kommer att krascha någon gång under de tidiga timmarna på söndagen svensk tid. Det mesta av raketen kommer att brinna upp på vägen ner, men det finns en möjlighet att metaller med höga smältpunkter kommer att

Var den kommer att landa är också oklart, mer än att det kommer vara på en latitud mellan 41,5 grader norr och 41,5 grader söder eftersom den rör sig med den lutningen mot ekvatorn. Mer exakt nedslagsplats är svårt att veta, då det påverkas av bland annat vilket luftmotstånd den möter i atmosfären och där är detaljerna oklara för forskarna, skriver BBC.

Från New York till Australien

I norr ligger städer som New York, Rom och Peking på den latituden. I söder täcker det in hela Australien och delar av Chile och Argentina.

Vi i Sverige klarar oss alltså, eftersom vi ligger norr om den latituden. Och det är osannolikt att rymdskrotet kommer att skada några människor, planeten består till mestadels av oceanernas vatten, och mycket av landområdena är dessutom obefolkade. Men teoretiskt sett skulle den 18 ton tunga raketen kunna slå ner mitt i en stad.

”Vårdslöshet”

Raketen kommer från när Kina förra månaden sköt upp sin första modul till sin nya rymdstation. För ett år sedan sköt Kina upp en liknande raket, och då hittades delar från raketen i Elfenbenskusten. Kina har fått kritik för att de medvetet låter så stora föremål falla ner genom atmosfären.

”Det ses verkligen som vårdslöshet”, säger Dr Jonathan McDowell på Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics i USA till BBC.

Kineserna är dock inte ensamma om att skjuta upp material som kan falla ner på jorden. Värst i klassen är USA och Ryssland som under 60 år av rymdresor byggt upp ett rejält skrotberg i omloppsbana.

ANNONS
ANNONS

”Det är värt att komma ihåg att det finns ungefär 900 raketsteg i omloppsbana, kvarlämnade av nästan alla rymdkapabla nationer”, skriver Dr Hugh Lewis som forskar på rymdskrot vid Southampton University i Storbritannien.

Läs mer: Rymdsektorn en raket – nära fördubblade investeringar