Trots att Palantir Technologies är ett bolag i uppstart passerar man snart miljarddollar-gränsen i värde. Men på grund av företagets verksamhet – att skapa utrustning för övervakning och it-säkerhet – har bolaget än så länge varit relativt anonymt, skriver Forbes, enligt E24.

ANNONS

Men Palantirs framtid spås bli lysande, skriver tidningen. Bolaget vd, det ”galne geniet” Alexander Karp, startade 2004 säkerhetsföretaget tillsammans med Facebook-finansiären Peter Thiel och har sedan dess haft ett rykte av att värva Silicon Valleys absolut klokaste huvuden, skriver sajten. Med i uppstarten var även männen bakom den amerikanska betaltjänstjätten Paypal. Vars tjänst även ligger till grunden för Palantirs säkerhetssystem, enligt Forbes.

Palantir arbetar i dag med allt från it-säkerhet åt politiska organ och finansbolag till terroristbekämpning, övervakning och bedrägeriskydd. 

Men under mediedrevet kring Wikileaks fick Palantir oönskad uppmärksamhet när bolagets namn förekom i samband med en påstådd planerad cyberattack mot Wikileaks sajt. En attack som vd Alexander Karp flera gånge förnekat inblandning i, skriver E24.

Men att Palantir Technologies är ett framtidsföretag är man övertygad om.

ANNONS
ANNONS

”Det är på väg att bli nya Google, snart är bolaget värt tiotals miljarder dollar”, säger Peter Thiel, som är bolagets störste investerare.