Den kinesiska biltillverkaren Geely ska börja tillverka smartphones i ett nytt bolag, och ta upp kampen med jättar som Apple, Samsung, Huawei och Xiaomi, skriver CNBC. 

ANNONS

Zhejiang Geely Holding Group är i Sverige kända som ägare av Volvo Cars – den anrika svenska billtillverkaren som just nu står inför stora expansionsplaner och en kommande börsnotering, vilket Dagens PS rapporterat om.

Men Geelys planer är större än så. Flera nyhetsmedier, bland annat CNBC och Reuters, rapporterar att Geely-grundaren Li Shufu startat ett nytt bolag som ska ge sig in på den globala marknaden inom premiumsegmentet för smartphones – där företag som Apple, Samsung, Huawei och Xiaomi just nu dominerar.

Ska användas i fordonsindustrin

Det nya företaget Hubei Xingji Shidai Technology Co Ltd ska ha sitt högkvarter i Wuhan, Kina. Teknologin som ska utvecklas är tänkt att både användas även i fordonsindustrin. Det nya smartphone-bolaget kommer ägas till 55 procent av Li Shufu, som också är ordförande i Volvo Cars.

”Det finns en nära koppling inom teknik inom intelligenta fordonscockpits och smartphoneteknik. Den stora trenden i den kommande framtiden är att skapa användarekosystem över gränserna och ge användarna en bekvämare, smartare och sömlöst ansluten multi-screen-upplevelse”, säger Li i ett pressmeddelande.’

Första biltillverkaren i smartphone-branschen

Yale Zhang, chef för konsultbolaget AutoForesight, säger till Reuters att det är ett oväntat drag från Geely, som blir den första biltillverkaren i Kina och möjligen även globalt att ge sig in i smartphone-branschen. Sedan tidigare har smartphone-bolag som bland annat Xiaomi, Huawei och Apple haft ambitioner kring att plocka fram elbilar genom egen utveckling eller partnerskap, men Geely blir enligt Yale Zhang först att gå åt andra hållet.

”Den möjliga logiken … kan vara synergin mellan telefonens ekosystem och bilsystem i framtiden”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Den kinesiska mobiltelefonmarknaden sjönk med 17 procent på årsbasis under det andra kvartalet 2021, skriver CNBC.

Läs även: Fotopojken som blev bilkung över hela Volvo [Dagens PS]