Förra året var han en av de som tjänade mest i Sverige. Nu blir Spotify-chefen upptaxerad och Skatteverket kräver ett skattetillägg på flera miljoner.

ANNONS

Oskar Stål är en äkta Spotify-veteran. Han blev teknisk chef för musikjätten 2009 och har sedan tre år tillbaka varit chef för personalisering på bolaget.

Resan på det svenska succébolaget har varit lönsam för Stål. Under 2020 redovisade Spotify-chefen en inkomst på 105 miljoner kronor.

Men nu upptaxerar Skatteverket Oskar Stål med 38 miljoner kronor – och kräver tillbaka 4,4 miljoner kronor, skriver Di med hänvisning till Nyhetsbyrån Siren.

Lukrativt optionsprogram

Liksom andra anställda på Spotify har Oskar Stål haft möjligheten att årligen teckna optioner i Spotify.

Optionsprogrammet innebär att anställda får rätten att köpa aktier i Spotify till ett förutbestämt pris. Om bolaget sedan ökar i värde kan optionerna medföra en rejäl avkastning för den anställda.

Felaktig beräkning

Det som föranledde Skatteverkets beslut är just optionsprogrammet.

Skatteverket motiverar nämligen skattehöjningen med att en kapitalvinst från en aktieförsäljning 2018 inte har redovisats korrekt.

ANNONS
ANNONS

Själv menar Oskar Stål att det har skett ett missförstånd.

Han pekar på att Spotify har gett felaktiga uppgifter vid beräkningen av förmånen av personaloptioner och att han därför har lämnat fel information i sin deklaration.

Läs mer: Storägare miljardsäljer Spotifyaktier