Så gör du för att fynda rätt under årets största shoppingrusch. Men se upp, varnar experter: ”Visst finns det fallgropar.”

På lördagen är det dags för svensk premiär av fenomenet Singles Day som brukar beskrivas som kinas svar på USA:s handelsjippo Black Friday. Som DagensPS skrev om nyligen är det elektronikkedjan Elgiganten som är först ut att prova vingarna på svensk mark.

Och knappt två veckor senare är det dags igen med både ”Black Friday” och ”Cyber Monday”. Två spektakel som – trots att de är relativt unga i Sverige – kommit att spöa mellandagsrean i försäljningsrekord.

Enligt Jessica Wallin, kommunikationsansvarig på Elgiganten, räknar man med att sälja ”enorma mängder” under kommande shoppingrusch där butiksjättarna slåss febrilt om kunderna med stora reor på allt från mat till kläder och inredning. Men framför allt är på elektronikprylarna som krutet läggs.

”Vi har hållit på i fem år och det har gått från en helt okänd företeelse till att bli den största handelsdagen på hela året för vår del /…/ Det kommer att bli större i år. Det är svårt att säga hur mycket men jag tror det kommer att fortsätta växa”, säger hon till Expressen Dina Pengar.

Tidningen har talat med flera privatekonomiska experter som ser många fördelar och fyndlägen med de stora reorna. För den som redan har en inköpslista över varor man behöver innebär både Singles Day, Black Friday och Cyber Monday klippchans. Men visst finns det också privatekonomiska fallgropar, påpekar Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

ANNONS
ANNONS

”Särskilt att man faller för saker man inte alls hade tänkt och gör av med för mycket pengar.”

Expressen listar tips från både ekonomiexperter samt från pryljämförelsesajten Pricerunner. Här följer några saker du bör tänka på inför kommande shoppingfest. (1) Lägg upp en budget med ett maxtak. (2) Gör en inköpslista för att minska impulsköp. (3) Läs på om produkterna innan du går in i en butik. (4) Stirra dig inte blind på pris och procent – jämför bland kedjorna. (5) Håll koll på villkor för öppet köp, service, leveranstid och eventuella övriga kostnader. (6) Passa på att köp julklappar. (7) Våga avstå köp om varan eller priset inte matchar dina förväntningar. (8) Och till sist: glöm inte att lönen ska räcka ända till jul.