Produktionen är det första av sitt slag och man har nyss lämnat försöksstadiet. Nu har en begränsad tillgänglig kvantitet producerats, varav tusen flaskor går till den svenska marknaden.

ANNONS

Svavel har under lång tid använts som antioxidant i vin som annars lätt oxiderar och får stickiga ättiksliknande toner. Det är sedan länge känt att den Sydafrikanska busken Rooibos har stark antioxidativ effekt och te från buskens blad anses på grund av detta ha positiva hälsomässiga effekter.

”Själva veden i busken har samma effekt och KWV har efter en tids försöksverksamhet lyckats göra ett vin där lagring med Rooibosträ helt ersätter svaveltillsatsen”, säger Cecilia Wellenius, produktchef för KWV.

Det Rooibosträ som används är en restprodukt från den omfattande tetillverkningen, man använder busken för teproduktion till den är c:a 7 år gammal, sedan nyplanterar man.

”Rooibosveden behandlas på precis samma sätt som ek med noga kontrollerad torkning och rostning. Buskens storlek tillåter inte riktigt att man bygger fat av dess trä, istället mal man den torra veden till ett grovt pulver som vinet får ligga i kontakt med”, säger Cecilia Wellenius.

ANNONS
ANNONS

Först ut på marknaden är Earth’s Essence Pinotage.