Den globala försäljningen av smartphones var ned 20,2 procent i det första kvartalet på grund av covid-19-påverkan. Det uppger analysfirman Gartner.

Totalt såldes 299,1 miljoner enheter under perioden. Det var bara kinesiska Xiaomi av bolagen inom topp 5 som uppvisade en positiv utveckling.

Xiaomis försäljning blev 1,4 procent högre till 27,8 miljoner enheter. Bolaget är fyra på listan, före Oppo på en femteplats.

Framför placerar sig Samsung, Huawei och Apple. Av de tre kom Huawei att gå sämst med en försäljningsminskning på 27,3 procent (40,9 miljoner enheter). Detta borde inte förvåna då Huawei förlitar sig i hög grad på den kinesiska marknaden som påverkades avsevärt av covid-19 under första kvartalet. Bolaget är också drabbat av den amerikanska svartlistningen.

”Huawei står inför ett utmanande år. Bolaget har utvecklat egna ekosystemet HMS men bristen på populära Google-appar och Google Play gör det inte troligt att man lyckas locka till sig nya smartphoneköpare på internationella marknader”, sade Anshul Gupta, senior analyschef på Gartner.

ANNONS
ANNONS

Samsungs och Apples försäljning var lägre med 22,7 respektive 8,2 procent för samma period. I absoluta siffror stavas det 55,3 och 40,9 miljoner enheter.