Facebook har delat med sig av användardata till fyra kinesiska mobiltillverkare, inklusive Huawei som har nära relationer med Kinas regering. Det skriver The New York Times.

De övriga tre är Oppo, Lenovo och TCL. Datadelningen uppges datera tillbaka till tidigast 2010 och är en del av ett bredare samarbete som även inkluderar andra mobiltillverkare, däribland Apple och Samsung.

Samtliga samarbeten initierades av Facebook i syfte att få fler mobilanvändare att börja använda dess sociala nätverk. Detta var 2007 när Facebook själva ännu inte hade fått på plats en fristående app som fungerar väl på mobiler.

ANNONS
ANNONS

Under partnerskapsavtalet tilläts mobiltillverkarna få ta del av information om användare och deras vänner. Detta kunde avse allt ifrån personens religiösa bakgrund till vilken politisk inriktning man har. Även information om relationsstatus, utbildningsbakgrund och arbete var öppet att ta del av.

Facebook sade i fallet med Huawei att informationen stannade kvar på mobilerna och inte på företagets servrar. Bolaget tillade att man avser att göra ett tillbakadragande av avtalet med Huawei senare denna vecka.

Huawei är en känslig fråga för Vita huset. Utöver att vara en mobiltillverkare är man också stora inom telekom och tidigare har bolaget av amerikanska underrättelsetjänsten deklarerats som ett nationellt säkerhetshot, liksom Oppo, Lenovo och TCL.