Lars Wingefors, vd och storägare i Karlstad-baserade spelkoncernen Embracer, får regeringens årliga exportpris.

ANNONS

Regeringen delar sedan 2018 ut ett pris till personer eller bolag inom kulturen och kreativa gärningar som hjälpt till att synliggöra Sverige utomlands. 2020 års pris går till Lars Wingefors, vd för spelkoncernen Embracer.

”Hans företag Embracer driver på utvecklingen inom dataspel i hela världen och visar att kultur och kreativitet med fördel kan förenas med framgångsrik affärsverksamhet”, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg som delade ut priset på torsdagen.

Embracer har mer än 8 500 anställda i över 40 länder, enligt företagets hemsida. Bolaget är noterat på Nasdaq First North och har ett börsvärde på 84 miljarder kronor. Embracer har haft en tuff resa på börsen i år, och handlas ner 16 procent sedan nyår.

Under torsdagen kom också nyheten om att Embracer fortsätter göra förvärv då de genom dotterbolaget DECA Games köper den Peking-baserade mobilspelstudion Jufeng. Förvärvet skapar en grund för ytterligare expansion i Asien och Stilla Havs-regionen, skriver Embracer i ett pressmeddelande. 

Ljudboksbolaget Storytel, White arkitekter, designbyrån Above och konstnärsduon Nathalie Djurberg och Hans Berg var de övriga nominerade till regeringens exportpris.

ANNONS
ANNONS

Elmotorcykeltillverkaren Cake får priset som årets uppstickare med motiveringen ”med målet att göra skillnad tar Cake svensk tvåhjulsdrift in i framtiden”.

Läs även: Lars Wingefors flyger – spelmiljardären trotsar pandemin [Dagens PS]