Under sina USA-studier i Kalifornien på 1970-talet träffade Marcus Wallenberg svensken Peter Rieman från Eslöv, som studerade på Stanford School of Business via stipendium från SEB.

Wallenberg pluggade på Menlo College tillsammans med Riemans flickvän Barbro Löfmalm

”Vi lärde känna honom lite det året. Vi ordnade gemensamma kräftskivor och andra saker som svenska gör”, säger Peter Rieman till DI.

Deras gemensamma festande kan visa sig bli guld värt för familjen Wallenbergs maktbolag Investor.

Peter Rieman har på senare år glidit upp som en av de hetaste svenskarna i USA. Hans mjukvarubolag Retail Solutions, som 2010 omsatte motsvarande 115 miljoner kronor, utsågs i fjol till ett av de snabbast växande företagen i Silicon Valley och riskkapitalisterna ställde sig snabbt på kö.

Så även familjen Wallenbergs riskkapitalbolag Investor Growth Capital, IGC.

”Vi behandlade dem inte annorlunda än andra investerare men de hade helt klart min uppmärksamhet”, säger Peter Rieman till tidningen.

Han berättar att omsättningen ska nå det femdubbla inom tre till fem år och att bolaget då räknar med en värdering på mellan 400 miljoner och 1 miljard dollar. Planen är en försäljning eller börsnotering i USA.

Och förutsättningarna är goda att lyckas.

ANNONS
ANNONS

Retail Solutions, som inom sin lilla nisch är ett av de största företagen i världen, har tagit fram ett system med elektroniska etiketter som gör det möjligt för leverantörer till jättar som exempelvis Wal-Mart att föja exakt hur deras produkter säljer i varuhusen. Detta leder till minimerade lagerkostnader och bättre planerade leveranser. 

För Investor Growth Capital, som satsat 100 miljoner kronor i Retail Solutions och är största ägare tillsammans med Venrock Associates, kan investeringen alltså komma att ge mellan 360 miljoner och 1,2 miljarder beroende på värdering, skriver Dagens Industri.

Stephen Campe, vd för IGC, hoppas mycket på Retail Solutions. Bolaget kan komma att bli ”en strategiskt värdefull investering”, säger han till DI.