DagensPS.se har tidigare skrivit om att skrupelfria kinesiska företag skamlöst plagierar produkter som slagit stort i västvärlden.

ANNONS

Nu har den kinesiska e-handelsgiganten Alibaba förklarat krig mot piratmarknaden som bara ifjol omsatte den smått overkliga summan 1,7 biljoner dollar (en biljon är en miljon miljoner).

Tillsammans med ett 20-tal lyxtillverkare, däribland Louis Vuitton och Swarovski, startar man nu projektet Alibaba Big Data Anti-Counterfeiting Alliance. Ambitionen är att använda så kallad big data för att kartlägga, blockera och driva fuskföretagen i konkurs, rapporterar amerikanska USA Today.

”I dag är data och analys det mest kraftfulla vapnet mot förfalskningar, och det enda sättet vi kan vinna det här kriget är att samarbeta”, säger Jessie Zheng, plattformschef på Alibaba.

Alibaba, som nyligen sålde varor för 45 miljarder kronor på en timme, omsätter i dag 14,5 miljarder produkter per år. De senaste 12 månaderna har man, enligt artikeln, lyckats sätta dit 180.000 tredjepartsaktörer som försökt sälja piratkopierade varor i Alibabas e-butik.

MISSA INTE: Kinas fräcka Applekopior: ”Inte ens de anställda vet” [DagensPS.se] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Ekholm begick rekordblunder [DagensPS.se] >