Enligt den amerikanska nyhetskanalen har de militanta islamisterna en teknikgrupp med fem-sex experter som erbjuder terrororganisationen IT-support 24 timmar om dygnet. Deras uppdrag är att dölja IS terrorstrategier, känsliga personuppgifter, kryptera meddelanden och informera om hur appar som Twitter bör användas för att undvika övervakning.

ANNONS

Dr Aaron Brantley, som arbetar med cyberbaserad terrorbekämong, säger till CNN Money att servicen fungerar som en dygnet runt-öppen kundtjänst till terroristerna när det gäller IT-frågor. IS-terroristerna får tips och rekommendationer på området förmedlade via en egen kanal, en app som terrornätverket använder bland annat för att kunna chatta i hemlighet utan risk att bli upptäckta.

Enligt Dr Aaron Brantly består jihadisternas IT-hjälpdesk av personer med långa utbildningar på området. Han har granskat över 300 dokument och kartlagt omkring 25 Youtube-videor där IS-soldater får råd om hur de kan undgå övervakning från underrättelsetjänst-verksamheter och brottsbekämpande organisationer.

”Jag kan säga att de är ganska tekniskt avancerade på det hela taget”, förklarar Brantly för CNN.

Expertgruppen, som servar Islamiska staten med IT-tips, har en lista på hur terrornätverkets medlemmar bör använda sin mobiltelefon – för att telefonnumret inte ska kunna spåras – och om hur de ska kommunicera på Skype.

När det gäller Instagram, där människor lägger upp sina foton, är rekommendationen att vara extra försiktig för att de radikala och religiösa extremisternas ansikten inte ska gå att känna igen och deras identiteter avslöjas, framgår det.

Vidare ger IT-specilisterna tips om hur jihadisterna kan kommunicera om internet är avskuret. Frågan om hur säkert det är att surfa på nätet finns också med i manualen och hur krypteringsteknik kan tillämpas för att skydda islamisternas personliga integritet.

ANNONS
ANNONS

LÄS MER:”Top questions asked on the ISIS ’Help Desk” » (CNN Money)

LÄS ÄVEN: ”Hackare tänker förgöra IS” » (Dagens PS)