Med en förmögenhet på 13,5 miljarder dollar, eller motsvarande nära 86 miljarder kronor, toppar Mark Zuckerberg tidningen Forbes lista över ”Social Network Billionaires”.

Men det är långt ifrån enbart Zuckerberg som blivit stenrik på internetsuccén Facebook. Forbes årliga miljardärslista rymmer en rad mycket spännande namn.

Ett av dessa är Yuri Milner – den 49-årige superinvesteraren från Moskva som hela världen nu önskar kopiera.

Fram till för ett år sedan var det få som visste vem han var och enligt Forbes fick den som googlade flera träffar på hans far, Boris, professor i amerikansk managementlära i Moskva.

Yuri Milners intåg i Facebook, Zynga, Groupon och nu även Spotify förändrade allt.

Hans investmentbolag Digital Sky Technologies fokuserar enbart på internet och har de senaste åren investerat i en rad hajpade it-bolag. I maj 2009 satsade han 200 miljoner dollar i Facebook, som då värderades till 10 miljarder dollar, motsvarande 64 miljarder kronor. Sedan dess har ryssen fortsatt att tanka aktier och är i dag en av de största institutionella investerarna i Facebook. Så sent som i januari i år köpte Milner aktier i Facebook tillsammans med Goldman Sachs, till en värdering av 320 miljarder kronor.

De närmaste fem åren planerar DST att investera motsvarande över 6,4 miljarder kronor i sociala nätverkssajter runt om i världen.

ANNONS
ANNONS

”Yuri håller på att industrialisera riskkapital. För första gången på länge närmar han sig riskkapital som som en tillgångsklass snarare än ett yrke”, säger Danny Rimer, partner på Index Ventures i London, till Forbes.  

DST består i dag av två olika delar; den privatägda investeringsfonden DST Global och London-noterade Mail.ru Group – ett kluster av ryska webbsidor som står för 70 procent av landets totala webbtrafik. Bolaget värderas i dag till över 50 miljarder kronor på London Stock Exchange.

Privat är Yuri Milner, som inledde sin bana som dataprogrammerare, god för 1 miljard dollar, motsvarande 6,4 miljarder kronor. Han äger själv mellan 10 och 15 procent av DST, som han grundat. Resten kontrolleras till stor del av industrialisten Alisher Usmanov, som är god för över 113 miljarder kronor.

I slutet av 1980-talet inledde Milner studier i partikelfysik vid Moscow State University men hoppade av. Yuris fru Julia Milner beskriver skämtsamt sin make som ”en robot”. Men faktum är att det ligger en hel del sanning bakom.

”När Yuri får en idé kan han ringa klockan två på natten. Då måste man vara beredd att tala med honom till klockan fem”, säger en av Forbes källor.

Marc Andreessen, styrelseledamot i Facebook, kallar Yuri Milner för ”en levande uppslagsbok för affärsmodeller på internet”. Själv vägrar Milner att sätta sig i styrelsen för de bolag han investerar i.

Ibland hör folket bakom Facebook, Zynga och Groupon inte av honom på flera månader.

ANNONS
ANNONS

Det är med beundran i rösten som Groupons grundare och storägare Eric Lefkofsky beskriver Milner i artikeln.

”Yuri är en fantastisk investerare. Han vet vilken typ av företag han vill ha och köper på trender. Han bryr sig inte om folk tycker att han betalat för mycket”, säger Lefkofsky till Forbes.

I januari i år överraskade Yuri Milner återigen alla genom att investera 150.000 dollar, motsvarande runt 960.000 kronor i samtliga 43 startupbolag i den Silicon Valley-baserade inkubatorn Y Combinator, grundad av Milners ”hjälte” Paul Graham

Groupons medgrundare Andrew Mason:

”Det är en sådan där grej som när jag läser om det ger mig skälvningar – på ett positivt sätt. Men det är mycket vettigt. Varför har inget gjort detta tidigare?” säger han till Forbes.