Coronaviruset gör att svensk sjukvård får ställa om till digitala vårdbesök i rekordfart. Även vårdapparna märker av en stor ökning av besök. Det talas nu om en ny norm som sveper över vården.

Den nya tekniken har helt plötsligt fått ett stort uppsving i spåren av coronaviruset. Läkarbesöken i mobilen blir alltfler när man helst undviker direktkontakt med människor.

”Vi ser nu hur man inför digitala vårdmöten på ett sätt som vi inte sett tidigare i svensk hälso- och sjukvård”, säger Patrik Sundström, programansvarig E-hälsa vid Sveriges Kommuner och regioner, SKR, till SVT.

Flera regioner har mer än fördubblat besöken på sina respektive appar. Enligt SVT:s artikel talas det om en förskjutning mot en ny ”norm” som kommer att bli det digitala.

”Vi kommer att komma ut efter det här med mycket större erfarenhet och trygghet i att arbeta på nya sätt med stöd av smart teknik. Det här kommer att bidra till att vi ökar hastigheten i förnyelsen av offentlig sektor”, säger Patrik Sundström.

ANNONS
ANNONS

Även bland de privata vårdapparna går siffrorna spikrakt uppåt. Enligt SVT har Doktor.se haft en 50-procentig ökning med ärenden och Min Doktor har fått in en fördubbling av ärenden gällande halsont och hosta.