Dagens PS

Han gör succé på börsen – genom att höja löner

Höja löner
Det japanska succébolaget Shifts affärsidé är att köpa upp bolag och höja de anställdas löner. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 15 nov. 2021Publicerad: 17 maj 2021

Masaru Tanges affärsidé är att köpa bolag och höja de anställdas löner. Det har blivit en rejäl succé – hans bolag Shifts aktie har gått bäst av alla på Tokyobörsen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Japans bäst presterande aktie är Shift Inc, ett bolag som testar mjukvara. Aktien är upp 5 500 procent sedan börsintroduktionen 2014, vilket är mest av alla bolag på Tokyo-börsen under samma tid, skriver Bloomberg.

Succéreceptet: Att köpa små bolag och höja de anställdas löner. Masaru Tange, grundare, president och vd för bolaget, säger att syftet är att få bort ineffektiva mellanhänder i Japans mjukvaruindustri.

“Rädda unga anställda”

“Jag har en stark drivkraft att rädda dessa unga anställda. Jag vill skapa en rättvis arbetsmiljö genom förvärv”, säger han.

Men det är ingen välgörenhetstjänst Masaru Tange driver. Han har lyckats bli miljardär på kuppen, han äger 33 procent av Shift, och hans aktier är värda 770 miljoner dollar, motsvarande 6,4 miljarder svenska kronor.

Shift har lyckats att sänka priset för kunderna, samtidigt som de gett sina anställda mjukvaruingenjörer högre löner. Japan har ett underskott på mjukvaruingenjörer, samtidigt som mjukvarutestning ses som ett jobb med lägre prestige än många andra inom industrin.

14-dubbling av personalstyrkan

Genom att köpa upp små bolag som sysslar med mjukvarutestning och ge de anställda bättre villkor och arbetsmiljö har Shift kunnat expandera sin personalstyrka och verksamhet, vilket i sin tur gett fler kunder och högre vinster. I slutet av februari hade Shift 3 308 ingenjörer anställda, en 14-dubbling sedan 2015.

ANNONS

Bloomberg skriver bland annat om Yusuke Sato, vars företag köptes upp av Shift 2016. Sedan dess har han höjt sin lön med 70 procent.

“Försäljningen kan erhållas genom att multiplicera antalet ingenjörer och enhetspriset för ingenjörer. Företaget har redan skapat en ram för ingenjörers kompetensutveckling, vilket gör det möjligt att odla högkvalitativa mänskliga resurser”, skriver Go Saito, analytiker på Credit Suisse, i en rapport om Shift.

Läs mer: Halva befolkningen kan komma att byta bransch

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS