Många svenska företag har lanserat en egen app den senaste tiden och fler lär det bli. I veckan släppte SEB sin mobilbank och nu väntas även Skandiabanken, Handelsbanken och Nordea stå på tur.

Men det är ännu svårt att få en bild av hur stor industrin verkligen är, skriver Di som frågat två analysföretag. Det ena spår en världsomsättning på 55 miljarder kronor 2015 medan det andra tror på en omsättning på 210 miljarder kronor redan 2013.

Men det råder inget tvivel om att den svenska app-industrin nu exploderar.

”Det är egentligen det senaste halvåret som en app har blivit ett begrepp som gemene man känner till”, säger Johan Hemminger, grundare av app-utvecklaren Monterosa.

ANNONS
ANNONS

Svenska Iphone-speltillverkaren Illusion Labs är ett företag som också kännt av boomen. Illusion Labs spel har laddats ned 10 miljoner gånger och succén ”Touchgrind” ligger på plats 15 på Appstores lista över mest sålda spel.

”Nu är det guldgrävarstämmning. Det finns ett stort antal utvecklare som gör enkla, snabba pengar. De stora utvecklarna satsar på trygga kort. Vi försöker vara innovativa”, säger Carl Loodberg, en av grundarna.

Och marknaden växer. Enligt Loodberg finns det i dag 85 miljoner Iphones och över en miljon Ipads.