Google försöker få EU-böter upphävda – genom att hävda att det vanligaste sökordet hos den största konkurrenten Microsoft Bing är Google. 

ANNONS

”Vi har lagt fram bevis som visar att det överlägset vanligaste sökordet på Bing är Google”, sa Alfonso Lamadrid, advokat för Alphabet Inc (ägarbolaget till Google) vid EU-domstolen i Luxemburg.

Techjätten fick böter av EU-kommissionen på 5 miljarder dollar för otillåtna konkurrensmetoder 2018. EU-kommissionen påstod att Google fattade ett strategiskt beslut att pressa ut potentiella rivaler och bygga upp marknadsandelarna till nära monopol-status, skriver Bloomberg.

Det är den största böter som EU-kommissionen någonsin utfärdat, och de menade att Google använt sin monopolställning på en rad olika sätt för att trycka ner konkurrenter, som att ha sin egen sökmotor förinstallerad i alla Android-telefoner.

Företaget tycker att domslutet är orättvist, och använder Bing-användarnas preferenser som bevis.

”Människor använder Google för att de väljer det, inte för att de tvingas. Googles marknadsandel i allmän sökning överensstämmer med konsumentundersökningar som visar att 95 procent av användarna föredrar Google framför konkurrerande sökmotorer”, säger Alphabets advokat Alfonso Lamadrid till EU-domstolen.

Bing ersatte MSN Search som Microsofts svar till Google 2009. 2020 bytte Bing officiellt namn till Microsoft Bing.

Läs även: Sydkoreansk ”anti-Google”-lag slår mot appbutiker [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs även: Google krossar förväntningarna – sökintäkter upp 69 procent [Dagens PS]

Läs även: Så lite skatt betalar techjättarna i Sverige [Dagens PS]