David Sønstebø har i veckan sett sin skapelse rusa till ett marknadsvärde på 1,6 miljarder kronor. ”Jag kan säga att vi lever gott.”

”Vi har köpt in oss på samma sätt som alla andra innehavare. Det är ett oortodoxt val”, berättar David Sønstebø för Dagens Industri.

Det norrmannen pratar om är hans egen kryptovaluta IOTA – som han grundat med tre andra – som på på bara dagar rusat flerfaldigt i värde. Kryptovalutan, som lanserades i somras, har på bara några dagar omsatt över 8 miljarder kronor och det totala marknadsvärdet låg på torsdagskvällen på över 1,6 miljarder kronor.

Anledningen till det galna rallyt är flera, menar grundaren själv. För det första har IOTA lanserat en egen marknadsplats för data där jättar som Microsoft, Bosch och Accenture hoppat på. Och för det andra har valutan introducerats på Korea-börsen.

IOTA är bara en av hundratals nya kryptovalutor som lanserats de senaste månaderna men det som gör just den här unik är att den bygger på en egenutvecklad teknik till skillnad från de flesta andra som har sin grund i den så kallade blockchain-tekniken. Något som enligt Sønstebø ska innebära både avgiftsfria samt snabbare transaktioner jämfört med exempelvis jätten bitcoin.

Med vinsterna man gjort ska den norska kvartetten nu anställa 50 nya utvecklare inom två år. Men David Sønstebø själv sitter redan i dag bra där han sitter. Det trots att han alltså bara äger 0,8 procent av valutan, berättar han för tidningen.

ANNONS
ANNONS

”Jag kan säga att vi lever gott.”