Familjen Stenbecks maktbolag Kinnevik kontrollerar 40 procent av aktierna i den ryska Blocket-kopian Avito.ru.

ANNONS

De startade sin sajt i Moskva för mindre än fem år sedan och har sedan årsskiftet har tillväxten varit ”extrem”, skriver Dagens Industri. På mindre än ett halvår har antalet unika besökare ökat från 18 till 30 miljoner per månad. Blocket.se, som är sajtens förlaga, har jämförelsevis 3,8 miljoner unika besökare.  

Enligt Jonas Nordlander, som startade sajten tillsammans med Filip Engelbert, drar bolaget i dag in nästan 1 miljon kronor om dagen och omsätter 200-300 miljoner kronor på årsbasis.

Nordlander och Engelbert äger 18 procent av Avito. Övriga ägare är Vostok Nafa,Baring Vostok och Accel samt Northzone.

Jonas Nordlander byggde tidigare upp auktionssajten Tradera som såldes 2006 till Ebay för 365 miljoner kronor. I kontraktet med köparen stod att han bara fick starta konkurrerande verksamhet i Ryssland eller Indonesien. Så det fick bli Ryssland.

Efter att ha tackat nej till den ryske superinvesteraen Yuri Milner, storägare i bland annat Facebook och Zynga, och fick istället, kom han via Lundins investmentbolag Vostok Nafta i kontakt med Filip Engelbert, som tidigare var vd för Lundin bolaget Kontakt East.

Värderingen på Avito har sedan årsskiftet ökat markant. Enligt senaste nyemissionen på motsvarande 500 miljoner kronor värderas bolaget till 2,5 miljarder kronor, jämfört med 1 miljard i januari.

”Det är en av de bästa investeringarna inom internet hittills för Kinnevik”, säger Henrik Persson, ordförande i Avito och chef för Kinneviks internetinvesteringar, till DI.

Men målet är långt i från nått.

ANNONS
ANNONS

Inom tre år spår Jonas Nordlander att bolaget värderas till 13,5 miljarder kronor.

”Vårt mål är en börsintroduktion inom tre år”, säger han till tidningen.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!