Sedan mars i år har minst 17 cyberattacker drabbat USA, skriver Business Insider och listar angriparnas mål hittills under 2021.

Det har varit en flera cyberattacker i världen i år, men USA har varit extra utsatt.

Bara sedan i mars har minst 17 cyberattacker drabbat landet, enligt Business Insider.

Målen för angriparna har varierat från amerikanska företag till lokala myndigheter och andra offentliga inrättningar.

Enligt experter som tidningen tidigare talat med med kommer attackerna som regel utifrån. Ryssland och Kina pekas ut i sammanhanget.

Expert: Tre vanligaste cyberattackerna

Tyler Moore, professor i cybersäkerhet vid universitetet i Tulsa, har tidigare sagt till tidningen att de tre vanligaste typerna av cyberattacker är ransom ware-attacker, spionattacker och e-postattacker.

Allan Liska, som arbetar med datasäkerhet på cybersäkerhetsföretaget Recorded Future, konstaterar att det skett en stor ökning av framför allt ransom ware-attacker, och att dessa även kan komma att utgöra stor påverkan på vanliga konsumenter och inte bara på företag som blir föremål för angreppen.

I morgon, onsdag 16 juni, träffar USA:s president Joe Biden Rysslands president Vladimir Putin i Genéve. På toppmötet – som bedömare på förhand tror blir kallt och frostigt – väntas Biden ta upp det brännheta ämnet it-brottslighet.

Biden har tidigare straffat Ryssland med sanktioner för inblandning i cyberattacken mot it-säkerhetsföretaget Solarwinds i fjol.

ANNONS
ANNONS

Efter den massiva ransom ware-attacken mot amerikanska Colonial Pipeline i början av maj – som slog ut en av USA:s viktigaste oljeledningar –  anklagade Biden Ryssland igen; då för att ligga bakom just den uppmärksammade attacken.

Business Insider listar alla amerikanska företag och inrättningar som drabbats av cyberattacker hittills i år.

Läs även: Attacker sprids rekordsnabbt – betala inte! [DagensPS.se] »