Dagens PS

Hållbart uppkopplade genom 5G – men det går för långsamt

5G ska underlätta för ett hållbart samhälle. Men utbyggnaden går för långsamt. Foto: Jack Sloop
5G ska underlätta för ett hållbart samhälle. Men utbyggnaden går för långsamt. Foto: Jack Sloop
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 05 nov. 2020Publicerad: 29 okt. 2020

Nya 5G-mobilnätet är tekniken som ska underlätta inom sektorer som hållbart miljöarbete. Samtidigt har hälften av EU-länderna inte påbörjat sina 5G-utbyggnader.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Grus i 5G-maskineriet oroar tungviktare inom industrin. Nyligen utryckte sig AB Volvos vd Martin Lundstedt om den nya tekniken i en intervju, som Di rapporterar om: ”Det är en plattform som krävs för att ta nästa steg inom industrin”.

5G är en viktig del i att nå EU:s klimatmål.

”EU:s långsamma utrullning av 5G äventyrar ländernas ambitioner att minska koldioxidutsläppen som en del av EU:s green deal som presenterades förra året.” sa Volvos styrelseordförande Carl-Henric Svanberg i en intervju med Financial Times, skriver Di.

I Sverige kommer självkörande bilar inom kort att bli en vanlig syn, på till exempel flygplatser och privata områden. Det tror Tommy Svensson, professor i kommunikationssystem med fokus på trådlös kommunikation vid Chalmers i Göteborg.

”Med effektivare bilkörning och trafikflödesstyrning kan vi både rädda liv och få en bättre miljö”, säger Tommy Svensson, till Di.

Hitta parkeringsplatser

Är du en av dem som aldrig hittar en parkeringplats? Du är inte ensam. Studier har visat att upp emot 30 procent av bilarna som kör runt i citykärnorna under vissa tider på dygnet – bara letar parkeringsplatser. “Helt absurt” menar Tommy Svensson.

”När bilar som har en massa sensorer också får dela data med varandra, som vi människor gör kan vi förändra sådana brister i samhället. Vi har egna ögon och öron men vi tar in information från andra människor också vilket gör att vi bygger en bättre förståelse av omvärlden. Detsamma kan bilarna göra, men för det krävs 5G.”

ANNONS

Att ytterligare strama åt energiåtgången och minska klimatavtrycket – är genom byggandet av så kallade smarta städer. De kan, enligt Tommy Svensson, snart stå inför ett genombrott.

”Positionering blir mycket bättre med 5G. Den informationen kan användas för bättre resursallokering. I kollektivtrafiken för hur många bussar som behövs, hur mycket vatten som behöver renas, var behöver det vara upplyst, oerhört många saker i städerna som vi kan styra bättre och effektivare.”

Läs mer: Studie: Huawei-bannlysning kan stå Sverige dyrt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS