”Superhjärnan” jobbar dygnet runt – utan lön.

Medan resten av styrkan på riskkapitalfonden EQT Ventures sover arbetar bolagets datorprogram, Motherbrain, för fullt med att leta efter attraktiva startupbolag som kan vara värda att investera i.

Det här berättar SvD Näringsliv, som konstaterar att EQT Ventures utmärker sig som ”en av de mest innovativa” riskkapitalfondbolagen i Europa.

Motherbrain skuggar en miljon startupföretag på nätet 24/7 och varje morgon presenterar mjukvaran en lista på mellan 5 och 25 bolag där något intressant har hänt och som gör att teamet bör kika närmare på dessa startups.

ANNONS
ANNONS

”Det fina med digitala bolag är att de lämnar väldigt många digitala spår. Vi trackar till exempel omnämnanden på Facebook och Linkedin och nedladdningar av appar. Motherbrain kan till exempel uppmärksamma oss på ett bolag som precis sökt tio nya utvecklare via Linkedin samtidigt som deras nya app är en av de mest nedladdade i Danmark”, säger EQT Ventures Hjalmar Winbladh till tidningen.

Han anser att riskkapitalbolagen jobbar väldigt konservativt, samtidigt som de söker de mest innovativa startupföretagen kör de på i gamla hjulspår.

”Vår tes är att också riskkapital måste utvecklas. Om du ser på en riskkapitalfirma som Kleiner Perkins, de arbetar på samma sätt i dag som 1989. Det vi såg var att mjukvara och data inte bara är något som ska användas av våra portföljbolag utan också av oss själva”, säger Hjalmar Winbladh till Svenska Dagbladet.