Yoghurten har en självklar plats i många kylskåp och på frukostborden. Med mängder av nyttigheter och protein ger det en god start på dagen. Men det finns vissa fällor ute i yoghurt-världen, menar Medical News Today.

PS Supersommar – Här kan du följa vår artikelserie där vi avslöjar superknepen för bra hälsa och välmående. God och glad sommar!

Yoghurt börjar som färsk mjölk eller grädde. Den är ofta pastöriserad, varpå det fermenteras med olika levande bakteriekulturer. När det naturliga sockret, laktosen, fermenteras skapas mjölksyran som ger yoghurten sin skarpa smak. Processen gör att yoghurt innehåller en lägre dos laktos än mjölk, då laktosen förbrukas under jäsningsprocessen.

Hälsofördelarna från naturell yoghurt är många. Det motverkar benskörhet, förbättrar matsmältningen och bidrar med aktiva bakterier till tarmfloran. Probiotika, som oftast tas som ett tillskott, kan hittas i yoghurt.

LÄS ÄVEN: Frossa i färskpotatis – det svenska guldet [Dagens PS] >

ANNONS
ANNONS

År 2014 fann forskare att yoghurt-konsumtion kan bidra till att skydda mot diabetes. Andra typer av mejeriprodukter verkar inte ha samma motverkan som yoghurten.

Se upp för sockerfällorna – vissa alternativ är fulla med socker och artificiella sötningsmedel. Även om yoghurt innehåller naturliga sockerarter bör man undvika att konsumera de med tillsatt socker.

Yoghurt-täckta snacks innehåller tyvärr inga av de ovannämnda nyttigheterna. Yoghurtpulver värmebehandlas och dödar de fördelaktiga bakterierna. Till pulvret tillsätts även socker, olja och vassle.

Håll dig till naturell yoghurt med naturliga ingredienser för att ta del av alla dess hälsofördelar.

KÄLLA: Everything you need to know about yogurt [Medical News Today] >