Dagens PS

Frossa i färskpotatis – det svenska guldet

Hur äter du din potatis? (Foto: TT)
Wilma Nordström
Wilma Nordström
Uppdaterad: 21 juni 2021Publicerad: 18 juli 2018

Potatisen har haft en självklar plats på svenska matbord sedan urminnes tider, men på senare år tycks rotfrukten ha fått ett oförtjänt rykte att vara något att avstå från. Det är dags att döda myten och börja hylla vår kära potatis.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

PS Supersommar – Här kan du följa vår artikelserie där vi avslöjar superknepen för bra hälsa och välmående. God och glad sommar!

Den mångsidiga knölen har i princip lagt grunden för det svenska köket och är ett självklart tillbehör till de flesta klassiska rätterna. Kokt potatis, potatismos, klyftpotatis, potatisgratäng – möjligheterna är oändliga. Varför rata en sådan guldklimp?

Här är tre anledningar att hedra vår superknöl:

  1. Potatis innehåller vitaminer och mineraler såsom vitamin C och B, kalium och magnesium. Vitamin C stärker blodkärl, hud, tänder och skelett, och i potatisen finns en stor del av det rekommenderade dagliga intaget. Potatisen innehåller mineraler som inte går att hitta i varken pasta eller ris. Koka i osaltat vatten med skalet kvar för optimal effekt.
  1. Den stärker tarmfloran med hjälp av den resistenta stärkelsen som finns i potatis. Det är en typ av kolhydrat som bidrar till maghälsan och fyller tarmfloran med goda bakterier. Fibrerna i skalet gynnar även matsmältningen.
  1. Potatis ger energi och mättar bra. Vill du behålla vikten utan att gå hungrig är potatis utmärkt mat då det ger hög mättnadskänsla på få kalorier.

Potatisen besitter flera hälsofördelar och ändlösa sätt att tillagas på. Att den kallas onyttig gäller troligtvis enbart de friterade varianterna. Nu återinför vi potatisen som vår svenska ”superfood” och passar på att äta så mycket vi kan av sommarens guld.

KÄLLA: Fem skäl att hylla superknölen – potatis >

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS