Dagens PS

Världens media sågar COP26

FN-chefen COP26
FN:s generalsekreterare António Guterres ville se starka utsläppsminskningar från länderna. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 15 nov. 2021Publicerad: 15 nov. 2021

Världens media sågar klimatmötet COP26 med rubriker som “vi är fortfarande på väg till helvetet”. 

ANNONS
ANNONS

Nästan 200 länder godkände det senaste klimatavtalet, som i slutändan inte blev vad många ledare och länder hade hoppats på, skriver CNBC. 

En av dem var Storbritanniens Alok Sharma, som höll i förhandlingarna under COP26. Hans nedstämdhet under mötets sista dag hamnade i många tidningar världen över.

“Sharma ber om ursäkt för den urvattnade kol-dealen” var rubriken i The Independent.

Kol i skottgluggen

Kol var givetvis i fokus under COP26, där både Indien och Kina mot slutet gick med på att minska sina kolberoenden, snarare än att fasa ut dem inom kort. Det var något som andra brittiska tidningar nappade på.

“Indien och Kina krossar COP:s planer på att överge kol” skrev The Sunday Times medan Sunday Telegraph använde beskrivningen “coal climbdown” och The Mail on Sunday gick steget längre med “Cop out”.

Tyska tidningen Deutsche Welle rapporterade att “Världens ledare misslyckas med att uppfylla klimatlöftet” och franska Le Monde höll med och skrev att länderna i norr inte hade uppfyllt förväntningarna från de mer utsatta länderna i söder.

Otillräckligt avtal

ANNONS

Stora amerikanska tidningar som The New York Times, The Washington Post och The Wall Street Journal framhöll att ett avtal hade nåtts men det är långt ifrån vad som krävs för att hejda klimatförändringarna.

Trots att Kina står för den största andelen av koldioxidutsläppen så hade de kinesiska tidningarna få artiklar om ämnet. Den statskontrollerade nyhetsagenturen Xinhua skrev att i-länderna uppmanades att fördubbla sitt stöd till utvecklingsländer i en anpassningsfond fram till 2025.

Likaså i Indien rapporterades det lite om misslyckandet med klimatmötet. Istället var det kommentarer från miljöminister Bhupender Yadav som stod i fokus.

Bhupender Yadav såg Glasgow som en framgång eftersom han i sista stund fått utfasningen av kol att bli ännu mer fördröjd, vilket var bra “från Indiens synvinkel eftersom vi formulerade och framförde utvecklingsvärldens oro och förslag”.

Läs även: COP26 på upploppet: Här är de viktigaste frågorna  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS