Sverige står pall för en energikris i Europa, enligt Stefan Löfven. ”Vi har en väldigt, väldigt stark ekonomi”, säger statsministern.

ANNONS

I en intervju på söndagen i New York deklarerade statsminister Stefan Löfven (S) att Sverige klarar en energikris i Europa och att svensk ekonomi står robust och är ”väldigt, väldigt stark”.

Det rapporterar Bloomberg och uppger att Sveriges skuldkvot i förhållande till BNP hållits under 40 procent under covid-19-krisen.

Kraftigt stigande naturgaspriser i Europa uppges ha fått Storbritannien att agera. Landet håller i dag ”nödsamtal” med kraftleverantörer.

I Sverige används inte naturgas alls i samma utsträckning, men energikostnaderna stiger även på andra områden. Och samtidigt har Swedbank gått ut och varnat för att inflationen kan komma att nå den högsta nivån sedan finanskrisen 2008.

Löfven: ”Vi måste se upp”

Statsminister Stefan Löfven ser inget överhängande hot mot Sverige när det gäller energikrisen alltså, hans lösning är i stället att producera mer energi där Sverige nu har ett överskott.

För EU som helhet är det däremot viktigt att tänka till hur el ska produceras på längre sikt, den nuvarande energikrisen understryker vikten av detta, enligt Löfven.

”Vi måste se upp”, är Stefan Löfvens besked, enligt Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Dagens PS berättade för knappt två veckor sedan med hänvisning till Bloomberg att kostnaderna på naturgas och el stiger till rekordnivåer i Europa, och att en prischock hotar konsumenterna.

Varmt väder och låga vindhastigheter begränsar förnybara energikällor, samtidigt som lagren av naturgas är rekordlåga efter en hård vinter på kontinenten. Den största leverantören Ryssland har också valt att hellre sälja gas till Asien än att låta Europa bygga upp sina lager, framgick det bland annat i artikeln, liksom att Europa nu använder mer kol och olja.

”Problemet har inte ens börjat än. Europa kommer att möta en mycket stram vinter”, säger Julien Hoarau, chef på EnergyScan, analysenheten på det franska elbolaget Engie SA.