Illegal försäljning av Amazonas regnskog pågår för fullt på Facebooks marketplace, rapporterar BBC.

ANNONS

Det är inga små ytor av de skyddade områdena av Amazonas regnskog – som brukar kallas jordens lungor – som skrupelfria spekulanter nu köpslår om på Facebooks marknadsplats. Tvärtom är markytorna stora som tusen fotbollsplaner i en del av annonserna och det är mark reserverad för ursprungsbefolkningen, avslöjar BBC.

Facebook uppger att man samarbetar med lokala myndigheter men inte tänker vidta några åtgärder på egen hand för att stoppa den illegala handeln på plattformen av Amazonas regnskog, som är världens artrikaste regnskog.

Kritik: Facebook gör inte tillräckligt

”Vår handelspolicy kräver att köpare och säljare följer lagar och regler”, är beskedet från den sociala mediejätten.

Det duger inte, den amerikanska techjätten måste göra mer, uppmanar en talesperson för de berörda lokala regnskogssamhällena.

I Brasilien anklagas samtidigt regeringen för att se mellan fingrarna på det som sker, vilket uppmuntrar till en skamlös försäljning på Facebook, anser säger Ivaneide Bandeira, chef för miljöorganisationen Kanindé.

Säljarna av marken i Amazonas gör ingen hemlighet av att dokument saknas som bevisar markägandet enligt brasiliansk lag. Affärerna fortsätter oberoende av det och enligt BBC är det Brasiliens boskapsindustri som står bakom den olagliga aktiviteten.

En av säljarna, Fabricio Guimarães, som filmas med dold kamera, säger i klippet att risken är obefintlig att inspektörer från statsapparaten dyker upp.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Bolsonaro hotar Biden med krig om Amazonas [DagensPS.se] »

Läs vidare: Därför är Amazonas regnskog så viktig för mänskligheten [Naturskyddsföreningen] »