Bara fyra av tio bolag på Stockholmsbörsens large cap-lista har åtagit sig att följa Parisavtalets mål, rapporterar SvD.

ANNONS

Bara vart femte börsbolag på large cap-listan med Stockholmsbörsens 100 största bolag rapporterar sina klimatrisker, framgår det vidare i en kartläggning som miljökonsultfirman 2050 nu presenterar.

Markus Ekelund, vd på 2050, framhåller att börsbolagen absolut gjort klimatframsteg. Nästan nio av redovisar sina utsläpp i någon form, förklarar han i SvD.

Men tidningen konstaterar att det samtidigt innebär att 10 procent av bolagen inte redovisar något om klimatet överhuvud taget. Exempelvis lovar bara ett av fyra företag att följa Parisavtalets mål om 1,5 graders uppvärmning.

Alla efterfrågar hållbarhet 

Börsbolagen framhåller i stor utsträckningen att deras strategier påverkas av klimatfrågan, 75 procent av storbolagen på börsen gör det – men det är bara 19 procent som gör det tydligt.

Markus Ekelund betonar vikten av att företagen har en klimatagenda.

”Klimatfrågan är verkligen i fokus nu. Det finns en förväntan från konsumenterna men också de anställda, och även investerarna. De har förstått hur mycket klimatavtrycket påverkar deras investering”, säger han i artikeln.

ANNONS
ANNONS

Läs mer på SvD där även Nasdaqs vd Fredrik Ekström kommenterar avsaknaden av en börsagenda i merparten av börsens storbolag.

Läs även: Riksbankstopp om klimathotet: ”Behöver agera nu” [DagensPS.se] »