Bokaktuella hållbarhetsprofilen Sasja Beslik får frågan om H&M:s affärsmodell är hållbar – och hans omedelbara svar är ”nej”.

ANNONS

Realtid uppmärksammar Sasja Beslik, som gjort sig känd som hållbarhetsprofil i finanskretsar.

Nu toppar hans bok, ”Where The Money Tree Grows”, Amazons försäljningslista.

Men Sasja Beslik ger inte mycket för e-handelsjättens affärsmodell ur hållbarhetsperspektiv för det.

Precis som med det svenska klädbolaget H&M sågar han Amazons affärsmodell ur hållbarhetsaspekt.

Det gör han även med Facebooks hållbarhetsagenda.

”Är H&M:s, Amazons och Facebooks affärsmodeller hållbara?” undrar Realtid.

”Nej”, deklarerar Sasja Beslik utan omsvep.

”Vad är poängen med den ekonomiska modellen?”

Hans bok, som nu säljer för högtryck och där uppmaningen är att investera klimatsmart och bli rik, handlar inte bara om hållbarhet. Boken belyser även det ekonomiska systemet i stort och den polarisering inom ekonomin som finns och som enligt honom försvårar omställningen till ett hållbart samhälle.

ANNONS
ANNONS

”Vad är poängen med den ekonomiska modellen? Är poängen att så få människor som möjligt ska bli så rika som möjligt, eller är poängen att vi ska skapa en ekonomisk utveckling som gynnar fler än bara dem som redan har?” frågar sig Sasja Beslik, som numera är chef för hållbar finansutveckling på schweziska banken J Safra Sarasin och tidigare har varit chef för hållbara finanser på Nordea, i intervjun med Realtid.

”Vi är fast i en massa gamla ismer – socialism, kapitalism. Men de där ismerna kommer inte leda oss någonstans. Vi måste hitta nya vägar och bygga nya system som kan hjälpa oss att hantera klimatkrisen och den pågående polariseringen”, betonar Sasja Beslik.

Sasja Beslik pekades i början av året ut som kandidat till ny finansmarknadsminister efter Per Bolund (MP) när Stefan Löfven, som snart avgår, då och än en gång var i färd med att ombilda sin regering, vilket Dagens PS skrev om med hänvisning till Di.