SaltX energilösning prisas i Finland. Det svenska energilagringsföretaget SaltX vann tävlingen Helsinki Energy Challenge, med bäst lösning för en fossilfri stad.

ANNONS

Det är Helsingfors stad som har skapat den globala tävlingen Helsinki Energy Challenge, med en miljon euro i prispengar. Uppgiften bestod i att visa hur Helsingfors uppvärmning skulle kunna bli koldioxidfri till 2035, med så lite användning av biomassa som möjligt.

Helsingfors stad valde ut fyra vinnare från över 200 bidrag, och det svenska företaget SaltX var en av vinnarna tillsammans Rebase Energy, som tillhandahåller data och digitala verktyg för optimering av distribuerade energisystem.

Bidraget hyllades av Helsingfors stad som ”Smart Salt City, en lösning som förenar en ny termokemisk energilagring och artificiell intelligens med kommersiellt tillgänglig energiteknik.”

”Viktig milstolpe”

‘’Detta är en mycket viktig milstolpe för SaltX. Det bekräftar att vårt energilager kommer spela en central roll i framtida fossilfria städer. Vi har byggt detta bidrag med vår starka kompetens och vi kommer att utveckla arbetet och använda det vid vår kommersialisering framåt, säger Carl-Johan Linér, vd för SaltX Technology och fortsätter:

”Jag vill också passa på att tacka Helsingfors stad för att vara modiga och visa vägen för andra städer.’’

SaltX är börsnoterade på First North och aktien steg efter beskedet om att SaltX energilösning prisas i Finland. Vid 16.40-tiden på torsdagen handlades den till priset 6,15 kronor, upp drygt 3 procent för dagen.

Delades ut av borgmästaren

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori delade ut priset digitalt.

ANNONS
ANNONS

”Energisektorn går igenom en anmärkningsvärd revolution och vi står inför en systemförändring på många olika nivåer. Vi förväntade oss inte att tävlingen skulle ge en lösning, som löser hela pusslet. I stället har vi nu ett mycket brett utbud av lösningar i våra händer, vilket kommer att hjälpa inte bara Helsingfors utan även andra hållbara och innovativa städer som letar efter uppvärmningslösningar.”

”Samtidigt är en miljon euro Challenge ett sätt för Helsingfors att delta utöver sin egen relativa storlek för att lösa den globala klimatfrågan. Helsingfors utmärker sig som en internationellt nätverkad pionjär inom det lokala genomförandet av det globala ansvaret. Helsingfors har åtagit sig att dela lösningarna i tävlingen och lärandet med alla städer.”

Läs mer: SaltX bygger ny reaktor för energilagring – Dagens PS