Dagens PS

Oljejätten Shell i domstol om klimatförändringar

Shell klimatförändringar
Oljebolaget Shell kan ställas till ansvar för klimatförändringar i en domstol i Haag, Nederländerna. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 25 maj 2021Publicerad: 25 maj 2021

Den brittisk-nederländska oljejätten Royal Dutch Shell kan ställas juridiskt ansvariga för klimatförändringar. En domstol i Haag lämnar sitt avgörande på onsdagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Oljebolag och miljögrupper världen över har sina ögon riktade mot Haag, Nederländerna, då en rättsprocess mot Royal Dutch Shell kan bli vägledande i fall som rör klimatförändringarna världen över.

Shell stämdes av Milieudefensie, den nederländska grenen av Friends of the Earth International. Miljögruppen argumenterade i i rätten i två veckor att Shell bryter mot mänskliga rättigheter genom att extrahera fossila bränslen och underminera Parisavtalets mål att begränsa temperaturökningen till maximalt 1,5 grader celsius.

Kan bli vägledande i världen

En dom som gör oljebolagen ansvariga för utsläpp av växthusgaser orsakade av förbränning av fossila bränslen som de utvunnit skulle vara en milstolpe för miljöaktivister, som i allt högre grad har vänt sig till domstolar för att söka reformer, skriver Bloomberg. Tidningen skriver också att rättsfallet med Shell kan bli vägledande för andra rättsfall världen gällande klimatförändringar.

Just nu finns det runt 1 700 rättsprocesser världen över gällande klimatförändringarna, enligt databasen climatecasechart.com.

“Det är utan tvekan ett viktigt rättsfall. Inte bara för att den riktar sig direkt mot ett så stort oljebolag utan också indirekt attackerar hela oljeutvinningsindustrin”, säger Eric De Brabandere, professor i internationell rätt vid universitetet i Leiden, Nederländerna.

Shell vill ha samarbete i stället

Shell erkänner att de har en roll i att hantera klimatförändringarna, men tycker att det görs bäst genom samarbete i stället för rättsprocesser.

ANNONS

“Att ta itu med klimatförändringarna är en enorm utmaning och kräver en samarbetsvillig och global strategi. Jag tror inte stämningar kommer att hjälpa oss”, säger Shells chefsjurist Donny Ching. 

Milieudefensie har samlat ihop 17 000 namnunderskrifter som målsägare i fallet, som de säger är ”första gången en domstol har blivit ombedd att beordra ett förorenande transnationellt företag att släppa ut mindre koldioxid för att rädda klimatet”, skriver Bloomberg.

Läs mer: Europas största bolag möter klimatrevolt från aktieägare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS