USA:s expresident, landets första svarta president, tror att unga aktivister som Greta Thunberg är planetens räddning.

ANNONS

Dagens Nyheter har fått en exklusiv intervju med Barack Obama. Frågorna besvaras skriftligt – inte alla med en del av dem – och Obama uttrycker där sin respekt och vördnad för unga aktivister och särskilt svenskan Greta Thunberg.

”Men det är precis därför som aktivismen och den rättfärdiga vreden hos unga människor som Greta, som jag hade privilegiet att tillbringa tid med förra året, ger mig hopp. Därför att de kräver handling, och det är nödvändigt. Och som kollektiv vet jag att hennes generation inte bara kommer att förändra världen. De kommer att rädda den”, enligt Obama.

I fjol utsågs Greta Thunberg till årets person av magasinet Time. Det var samma år som den unge klimataktivisten träffade Barack Obama.

Klockan klämtar för klimatet och Obama satte klimatförändringarna som en av de viktigaste frågorna under sin tid som president i USA, som är en världens största utsläppsbovar.

Stolt över sitt klimatarbete

”Vet ni, från början av mitt presidentskap, även med vår ekonomi i fritt fall, så gjorde jag kampen mot klimatförändringarna till en av våra huvudprioriteringar. Och jag är stolt över mycket som vi lyckades åstadkomma”, förklarar Barack Obama i DN.

Obama var med och drev igenom Parisavtalet, som republikanen och efterträdaren Donald Trump sedan såg till att landet lämnade. Men nu sätts hoppet till USA:s tillträdande president Joe Biden, som är demokrat och därmed partikollega till Obama.

Obama betonar dock i intervjun att det handlar om så mycket mer än att skriva på ett avtal. Han efterlyser massiva investeringar i ren energi, rena transporter och hållbarhet på en rad andra områden – ny och innovativ grön teknik som han tror kan generera enormt med jobb och minska beroendet av kol.

ANNONS
ANNONS

Barack Obama är just nu bokaktuell med självbiografin ”Ett förlovat land”.

Läs även: USA:s nya Greta-hån: ”Är hon chefsekonom?” [DagensPS.se] »