Samtidigt som vi ska lägga om till hållbara investeringar satsar EU fortfarande på fossilgas. En ny rapport visar att investeringarna blir värdelösa.

ANNONS

Global Energy Monitor ligger bakom rapporten som visar att EU fortfarande satsar motsvarande över 886 miljarder kronor på naturgasinfrastruktur, skriver Aktuell Hållbarhet. 

Pengarna går till pipelines och mottagningscentraler för flytande naturgas.

Behöver minska utsläppen

Satsningarna har en livslängd på 50 år. Detta i en tid då EU åtagit sig att följa Parisavtalet och användningen av fossilgas, enligt EU-kommissionen, behöver minska med 36 procent mellan 2020 och 2030.

EU-politikerna fortsätter trots det att stödja satsningar på den smutsiga gasen, i vad enligt dem är en övergångsperiod –  fram till att vätgas kommer ta över så småningom.

Samtidigt visade en annan rapport från i fjol att vätgasinfrastruktur endast kräver investeringar på cirka 15-25 miljarder euro.

ANNONS
ANNONS

Fossil-lobby

Ofta handlar det istället om en djupt rotad fossil-lobby som måste luckras upp innan förändringar kan ske.

Det hävdar Luxemburgs energiminister Claude Turmes.

”Det är inte frågan om vad som är möjligt. Det är en fråga om vem som sitter i förarsätet och var de politiska majoriteter finns som driver fram lösningar”, säger han till medianätverket Euractiv.

Läs mer: EIB håller inte fossillöfte – får kritik

 

ANNONS
ANNONS