Matkonsumtion är en av de största hoten mot den globala miljön. En ny rapport slår fast att våra dieter kan göra stor skillnad för planeten.

ANNONS

Några internationella forskare har fokuserat på just maten i den uppmärksammade rapporten ”Diets for a Better Future”.

Matindustrin bidrar med cirka tjugofem procent av världens utsläpp av växthusgaser, vilket kan jämföras med utsläppen från hela världens elproduktion.

Undernäring och fetma

Utöver det så lider lider en betydande del av världens befolkning av undernäring, i konstrast till de hundratals miljontals människor som står inför allvarliga hälsoproblem som fetma, diabetes och hjärtsjukdomar – kopplade till ohälsosamma dieter.

”För att hantera både de miljömässiga- och sociala utmaningarna som finns, måste vi starta om och tänka nytt om vårt globala livsmedelssystem, säger medförfattaren till rapporten Avit Bhowmik, lektor på ämnet risk- och miljöstudier, i ett pressmeddelande.

Att förändra våra dieter kan förbättra vår hälsa, livsmedelssäkerhet och miljön – samtidigt.

Forskarna drog slutsatsen att för att kunna uppnå hälsosamma dieter av hållbara livsmedel för 10 miljarder människor år 2050 med endast en liten minskning av animalisk mat i främst G20-länderna – så krävs en universell ökning av hälsosamma växtbaserade livsmedel i dieterna.

Pandemin ger nya möjligheter 

Pandemin ger en möjlighet att tänka nytt och skapa hållbara samhällen.

ANNONS
ANNONS

”Om vi människor börjar ändra våra matvanor kan det vara en av de mest effektiva sätt vi kan göra för att bygga upp en bättre framtid,” säger Avit Bhowmik och avslutar:

”Denna rapport är en kraftfull påminnelse om hur vi kan göra det.”

Läs mer: Ön där insekter blivit den nya mattrenden