Norge tänker satsa vidare på olja och gas – enligt en ny rapport från den norska regeringen som släpptes i dag. 

ANNONS

Norges petroleum- och energiminister Tina Bru presenterade under fredagen en rapport från regeringen om energiresurser, där det läggs fram hur Norge tänker möta sina energibehov och samtidigt nå sina klimatmål.

Men det blir inget stopp för nya olje- och gasutvinningar, som International Energy Agency (IEA) krävt för att klara att ställa om jorden till koldioxidneutralitet 2050, skriver Bloomberg.

Vill kompensera med annat

Norge satsar vidare på olja och gas, och vill i stället kompensera det med satsningar på grön energi och att sänka utsläppen från oljeutvinningen på olika vis, som med koldioxidinfångning i ”projekt långskepp”.

”Vi kommer att underlätta en framtidsinriktad norsk olje- och gasindustri som kan leverera produktion med låga utsläpp inom ramen för vår klimatpolitik”, säger Tina Bru.

Norge producerar redan det mesta av sin egen elektricitet genom vattenkraft, och gör stora satsningar på vindkraft. Just nu arbetar de på att elektrifiera sina oljeplattformar med grön energi.  Landet har också en av världens mest elektrifierade fordonsflottor, och var 2020 först i världen att uppnå att fler än hälften av de sålda bilarna var en elbil.

Satsar på koldioxidavskiljning

Samtidigt är olje- och gasindustrin tillsammans med kol den största orsaken till klimatförändringarna, menar forskare. Norrmännen anser dock att deras expertis inom ämnet kommer att hjälpa dem till en snabbare omställning med teknologi.

”Att behålla expertis och teknik inom olje- och gassektorn är också viktigt för utvecklingen av nya industrier och tekniker som koldioxidavskiljning och lagring, havsbaserad vind och väte”, säger den norska petreoleum- och energiministern Tina Bru.

ANNONS
ANNONS

Det norska stortinget har bara en vecka kvar innan de tar sommarlov, och landet går till val i september. Därför kommer det nya förslaget från petroleum- och energiministern inte att behandlas av parlamentet förrän efter valet.

Läs mer: CCS på Gotland och oljejättarna i ”projekt långskepp”