Trots att den kommande sommarsäsongen i Australien lockar många till landets stränder, är det fler som tvekar att gå i vattnet. Allt fler australienare har dött i oprovocerade hajangrepp i år, vilket kan tyda på att hajarna nu ger sig på människor medvetet.

ANNONS

Sju människor har hittills fått sätta livet till i år, sex av dem genom oprovocerade attacker, rapporterar The Guardian.

Ofta är vithajar inblandade i attackerna, och främst är det längst surfingstränderna på västkusten eller vid landets östra kuster, som angreppen sker. Människan är inte del i vithajar och andra hajarters diet, men på sistone har rovdjurens beteende förändrats, och hajarna har hållit sig kvar längre än vanligt och i bland bitit offren fler än en gång.

I år har det hittills skett 17 oprovocerade attacker, vilket är samma som i fjol, men antalet som har dött av sina skador har inte varit så högt sedan 1934, i Australien.

Senaste i raden var 52-årige surfaren Andrew Sharpe, som försvann nära Esperance i delstaten Western Australia, i förra veckan, efter att andra surfare sett honom bli attackerad ett par gånger och neddragen i vattnet av en haj, från sin surfingbräda.

Marinbiologen Blake Chapman, sa till The Guardian Australia att det är viktigt att förstå hajars beteende för att kunna kartlägga vad attackerna beror på. Enligt henne kan de upprepade betten i de senaste attackerna bero på att hajarna ser människor som potentiella byten.

”I några av fallen i år verkar det som att hajarna har stannat kvar längre än normalt, vilket är ovanligt för vithajar,” sa Blake Chapman och klargjorde samtidigt: ”när de biter mer än en gång så är det större sannolikhet att det blir dödlig utgång eftersom det innebär större blodförlust”.

Väderfenomenet orsaken 

Vad är då orsaken till att fler hajar vill sätta tänderna i surfare? Blake Chapman tror att vithajar, som ligger bakom många av årets dödliga attacker, styrs genom det nuvarande väderfenomenet La Niña – eftersom de följer migrationen av bytesdjur som lax – vilka också påverkas av La Niña.

ANNONS
ANNONS

”Vi brukar se en ökning av hajangrepp under La Niña,” säger hon och klargör att om vithajar biter en person och sedan simmar iväg så är det inte för att äta, utan troligtvis för att de bara var nyfikna, men tillägger samtidigt att ”det finns inget som hindrar en haj från att äta en människa”.