Skyfall och översvämningar i Kina gör att kolpriserna slår nya rekord, samtidigt som kolgruvor har tvingats stänga.

ANNONS

Det är landets största kolproducerande provins Shanxi som de senaste dagarna har drabbats av så kraftiga regn att det orsakat tidernas största översvämningar i regionen, vilka stängt kolgruvorna och fått priset på kol i Kina att slå nya rekord, rapporterar BBC.

I går, tisdag, steg terminspriset på kol med över 10 procent från att ha ökat mer än så på måndagen – då gick kolpriset upp 12 procent, framgår det.

Kina brottas redan med en svår energikris och från högsta ort Peking har ordern gått ut till kolgruvorna att skruva upp produktionen för att klara landets energiförsörjning, som redan lett till omfattande strömavbrott runt om i landet.

Skyfallen i Shanxi var det sista de kinesiska myndigheterna önskade.

Shanxi motor i Kinas kolproduktion

Shanxi-provinsen uppges producera en tredjedel av årets kolförsörjning i Kina och ett dussintals gruvor har tvingats lägga ner produktionen helt till följd av översvämningarna, även om en del anläggningar försiktigt återupptagit en del av verksamheten.

Enligt lokala tjänstemän är 1,76 miljoner människor drabbade av översvämningarna i provinsen, och minst 15 personer uppges ha omkommit, bland annat i samband med jordskred och hus som kollapsat.

När det gäller energipriserna är det inte bara i Kina som dessa har skjutit i höjden. Över hela världen sticker priserna på energi i väg i takt med att den globala ekonomin tar sig ur pandemin.

Läs även: Kinas elkris värre än Evergrande: ”Som en naturkatastrof” [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Prischock väntar på energi i Europa: ”Inte ens börjat än” [Dagens PS]

Läs också: Energikrisen i Kina smittar världsekonomin [Dagens PS]

Läs vidare: Putin lovar att hjälpa Europa med gas – eller? [Dagens PS]