Gummi är inte bra för miljön, men det behövs bland annat till däck. Nu kan maskrosor användas för att göra däck mer hållbara. 

ANNONS

Nu finns ett mer hållbart substitut till gummidäck, maskrosdäck, däck gjorda av maskrosor. Det är bland annat bra för att det minskar avfallet som hamnar på soptippar och det orsakar heller inga mikroplastföroreningar.

Det är det tyska däckföretaget Continental Tires som i samarbete med universitetet i Aachen har skapat maskrosdäcken. Däcken heter Taraxagum, efter maskrosens latiinska släktnamn Taraxacum.

Vann utmärkelse för cykeldäck

Continental Tires cykeldäck vann i år utmärkelsen German Sustainability award 2021 för den hållbara designen. I ett pressmeddelande sa Dr Carla Recker, utvecklingschef för Taraxagum-projektet att Taraxagum cykeldäck är en unik produkt som bidrar till utvecklingen av ny alternativ och hållbar utveckling av råvaror.

Enligt en rapport från DW är maskrosdäckens prestation i vissa aspekter bättre än naturgummi.

Kan växa var som helst

Eftersom maskrosor kan växa överallt behöver de väldigt lite resurser och det enda som behövs för att få fram gummit är varmt vatten. Vid extraktionen av andra typer av gummi behövs organiska lösningsmedel som kan förorena om de inte tas om hand korrekt.

ANNONS
ANNONS

Under början av säsongen är maskrosor en viktig födokälla för bin och även en källa till mat för människor, numer är de även en källa för tillverkning av gummi.

Läs mer: Ny Spac letar grönt bolag att köpa