Vattenfall och delägaren Wallenstam avbryter vidare utveckling av vindkraftverket Taggen som drivs i det gemensamma bolaget Taggen Vindpark. Detta efter att Försvarsmakten sagt nej till projektet.

ANNONS

Vindkraftprojektet var havsbaserat och beläget omkring tolv kilometer utanför Sölvesborg. Det finns i dag ett tillstånd utfärdat 2012 att bygga Taggen från Mark och Miljödomstolen.

På grund av den snabba tekniska utvecklingen och tillhörande kostnadssänkningar inom havsbaserad vindkraft ville bolaget göra ändringar i tillståndet för att bygga högre, men färre, vindkraftverk.

När den nya tillståndsansökan gick på remiss svarade Försvarsmakten nej, inte bara till ändringsansökan, utan till projektet som sådant.

Anledningen var skjutfältet Ravlunda, beläget cirka 25 kilometer inåt land från Taggens utvecklingsområde, skriver Vattenfall i ett pressmeddelande.

”Det är givetvis beklagligt att vi nu tvingas lägga ned ett stort projekt för förnybar energi som vi tillsammans med Wallenstam har utvecklat i över tio år. Nu får vi fokusera på att ta lärdomarna från Taggen vidare in i nästa havsbaserade projekt”, säger Mattias Sjöberg, styrelseordförande i Taggen Vindpark.

ANNONS
ANNONS

Effekten från det planerade projektet var på 300 megawatt.