Dagens PS

Expert: "CCS är en falsk klimatlösning"

Koldioxidinfångning
Stockholm Exergis anläggning för koldioxidinfångning (CCS) vid Värtaverket. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 20 juli 2021Publicerad: 20 juli 2021

Koldioxidinfångning (CCS) lyfts fram som en lösning på både klimatkrisen globalt och cementkrisen som uppstått i Sverige – men alla håller inte med.

ANNONS
ANNONS

Koldioxidinfångning och lagring, på engelska carbon capture and storage (CCS), lyfts ofta fram som en central teknologi för att kunna undvika klimatkatastrofen och klara de löften som gjordes i Parisavtalet.

Teknologin lyfts fram både i nationella strategier och i de stora olje- och gasbolagens planer för hur de ska kunna nå koldioxidneutralitet.

I Sverige har CCS varit på tapeten under sommaren, efter att Cementa presenterade planer på Sveriges första storskaliga CCS-satsning vid fabriken i Slite på Gotland. Cementfabriken släpper ut näst mest koldioxid i Sverige (efter stålbolaget SSAB), tre gånger mer än hela inrikesflyget. Tanken är att fånga in koldioxiden där för att sänka utsläppen, och sedan skicka koldioxiden till Norge för lagring under havsbotten.

Men det är inte alla som håller med om att CCS är vägen framåt.

“Decennier av en lösning på jakt efter botemedel”

Carroll Muffett, vd på den inflytelserika icke-statliga organisationen Center for International Environmental Law (CIEL), som ger juridisk hjälp i rättsfall kring klimat och miljö världen över, är minst sagt skeptisk.

“Det finns ett antal anledningar till att koldioxidinfångning är en falsk klimatlösning. Det första och mest grundläggande av dessa skäl är att det inte är nödvändigt”, säger han till CNBC.

“Om du tittar på historien om infångning och lagring av koldioxid är det du ser nästan två decennier av en lösning på jakt efter botemedel.”

ANNONS

Rapport: Förlänger beroendet av fossila bränslen

Samtidigt som fler och fler stora CCS-anläggningar presenteras världen över så publicerade CIEL tidigare i juli en rapport där teknologierna bakom för “ineffektiva, oekonomiska och osäkra”.

“Den obevisade skalbarheten hos CCS-teknik och deras oöverkomliga kostnader gör att de inte kan spela någon betydande roll i den snabba minskningen av globala utsläpp som är nödvändig för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader celsius”, skriver CIEL i rapporten.

CIEL har länge granskat oljeindustrin och anser i rapporten att storsatsningen på CCS förlänger beroendet av den fossila bränsleindustrin och distraherar från en välbehövlig väg mot förnybara alternativ.

Läs vidare: CNBC berättar i en lång artikel detaljer om CCS-teknologin med röster både för och emot. Dagens PS lät också ledande svenska forskare inom CSS-teknik kommentera satsningen på Gotland, som de var positivt inställda till.

Läs mer: Klimatskurkarna: Bolagen med mest utsläpp 2020

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS