Energikrisen och gaspriserna fortsätter att skena i Europa. Samtidigt höjs röster om att unionen måste bli mindre beroende av gas från Ryssland och Norge.

ANNONS

Gaspriset slog nytt årsrekord under onsdagen, i taket med att hösten sveper in över Europa med kallare temperaturer och högre konsumtion.

”Helt galet”, kommenterade en gashandlare de höga priserna för Reuters, skriver Di.

Företag skär ner

Konsekvenserna av energikrisen syns redan över hela kontinenten med företag som tvingas skära ner på sina produktioner, vilket snart kan leda till högre kostnader för konsumenterna.

Samtidigt som Rysslands president Vladimir Putin ser ett gyllene tillfälle att öka gasexporten till Europa så verkar unionens ledare vara överens om att gasberoendet måste minska från just länder som Ryssland och Norge.

”Vi vill inte vara beroende av tillgången från andra länder”, sa den franske finansministern Bruno Le Maire tidigare i veckan.

Satsa på hållbara lösningar

Nu är det därför dags att satsa på långsiktiga hållbara lösningar menar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

ANNONS
ANNONS

”Det är viktigt att investera i förnybart som ger oss stabila priser och mer självständighet, eftersom 90 procent av gasen importeras till EU”, sa hon under onsdagen.

Läs även: JPMorgan: ”Perfekt storm” väntar Europas energimarknad [Dagens PS]