Pandemin slog hårt mot Spaniens turistsektor. Nu ska räddningen bli elbilar och batteritillverkning som ska ta landet ur krisen.

ANNONS

Målet är först och främst att ställa om till eldrivna bilar, och samtidigt förse landet med nödvändig infrastruktur för att bli självförsörjande på elbilar.

Många ingår partnerskap 

Det blir regeringen, biltillverkaren Seat, energiföretaget Iberdrola, finansinstitutet Caixabank och telekomföretaget Telefónica som går ihop. Första steg blir att starta batteritillverkningen i Katalonien, skriver Allt om Elbil. 

”Projektet kommer att möjliggöra utveckling av en rad åtgärder för att garantera att Spanien har nödvändig infrastruktur för att autonomt och konkurrenskraftigt tillverka elbilar”, säger Spaniens industri- och turistminister Reyes Maroto i ett uttalande.

Historisk möjlighet

Samtidigt träffade Volkswagenchefen Herbert Diess spanska myndighetsrepresentanter på Seats anläggning i Spanien. I ett LinkedIn-inlägg beskriver Herbert Diess det som en  ”historisk möjlighet”.

Den första elbilen är Cupra Born – och kommer från Seats prestandamärke Cupra.

ANNONS
ANNONS
Cupra Born. (Foto: Cupra)

”Cupra kommer bli ett världsomspännande elbilsmärke sprunget ur Spanien för den ungdomliga. Den första eldrivna modellen Cupra Born lanseras senare i år”, skriver Herbert Diess som har stora planer för modellen.

”Den lilla elbilen har gjort ett bra första intryck och kommer bli mycket mer Cupra än någonsin.”

Läs mer: Volvo Cars gasar med elbilar i Indien