Blackrocks vd: Viktigaste startups blir i klimatteknik

Uppdaterad: 26 okt. 2021Publicerad: 26 okt. 2021
Larry Fink
Larry Fink säger att nya startups kommer satsa på grön teknik. (Foto: TT)

Blackrocks vd Larry Fink säger att de kommande tusen enhörningarna blir inom klimatteknik. Därför bör organisationer som IMF hjälpa till med investeringar inom grön teknik anser han.

ANNONS
ANNONS

Fondbolagets vd ser klimatförändringarna som en möjlighet för nya företag, samtidigt som industrin måste förnya sig.

“De kommande tusen enhörningarna, företag som värderas till över en miljard dollar, kommer inte vara en sökmotor eller ett mediaföretag utan istället tillverka grön vätgas, grönt lantbruk, grönt stål och grön cement” sa Larry Fink vid ett hållbarhetsmöte i Saudiarabien på måndagen. 

Han sa vidare att det kommer krävas “en revolution” i att nå “net zero” till 2050 i allt vi producerar och konsumerar, vilket kommer krävas enorma investeringar och uppfinningsrikedom.

Styras om

Investeringarna måste styras om så att de hamnar i gröna satsningar, menar Blackrock-vd:n. Och eftersom hållbarhet ofta än så länge kostar mer än fossila investeringar så måste organisationer som IMF och Världsbanken ta sitt ansvar och se till så att det finns tillräckligt med pengar till projekten i utvecklingsländerna.

“Investeringar i projekt med låga koldioxidutsläpp på framväxande marknader kommer att behöva vara mer än en biljon dollar per år – mer än sex gånger den nuvarande investeringstakten på cirka 150 miljarder dollar per år,” klargjorde Larry Fink.

Del av lösningen

Samtidigt tänker inte Blackrock stänga ute kolväteföretagen – “eftersom de kommer vare del av lösningen i den gröna revolutionen och den gröna tekniken”.

De företagen är enligt Fink redan i framkant när det gäller kolavskiljning och lagring, “vilket kommer att spela en viktig roll för att ta bort koldioxidutsläppen vi kommer att fortsätta producera”.

Läs även: Ansågs obegåvad – blev ”kungen av Wall Street”

Läs även: Soros sågar BlackRocks satsning på Kina: ”Tragiskt misstag”

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.