Regeringen vill göra det billigare att bygga vindkraft till havs och reducerar kostnaden för aktörer på marknaden. Enligt Svenska Kraftnät är hela sydkusten aktuell för utbyggnad till att börja med. 

ANNONS

Regeringen meddelade igår att man vill skynda på utbyggnaden av vindkraften offshore. Svenska kraftnät har fått i uppgift att bygga ut stamnätet till havs.

I praktiken innebär det att de elproducenter som bygger vindkraft till havs kommer att bli av med en kostnad som aktörerna tidigare har behövt stå för.

”Den här utbyggnaden kommer att minska kostnaden för den som vill ansluta en elproduktionsanläggning i havet”, sa miljö- och klimatminister Per Bolund till Sveriges Radio när regeringen meddelade beslutet.

Intresset är stort hos olika entreprenörer. Svenska Kraftnät har redan ett stort antal ansökningar på sitt bord. Alla kommer inte att få tillstånd, och om alla fick det så skulle elproduktionen med råge överträffa det behov av kapacitet som Sverige nu har.

Daniel Jakobsson, avdelningschef på Svenska Kraftnät, säger att nätet först kommer växa fram längs sydkusten. Det handlar om Skåne, Öresund, Blekinge och vattnen utanför Öland och Gotland.

Energiministern Anders Ygeman menar att utbyggnaden är ett led i påverka södra Sveriges prisbild vad gäller el.

”Genom att göra det lättare att bygga ut den havsbaserade vindkraften så bidrar vi till ett elsystem med hög leveranssäkerhet, låg miljöpåverkan och el till konkurrenskraftiga priser” säger han till Sveriges Radio.

ANNONS
ANNONS

Vilken påverkan vindkraften kan få när den börjar bli klar om cirka tio år är emellertid oklart. Just nu påverkas elpriset i söder inte bara av inhemsk elproduktion, utan också av europeiska priser.

Läs också:

Så kan vi revolutionera vindkraft – enligt forskare
De vill bygga vindkraft i Sverige – för miljardbelopp