Efter beslutet om att Sveriges nöjesparker håller stängt under året går nu Svenska nöjesparksföreningen ut och efterfrågar stöd på 1,5 miljarder kronor. Föreningen menar att nedstängningen är ett näringsförbud och att det är ”oansvarigt” av regeringen att de inte presenterat ytterligare åtgärder.

I slutet av juni meddelade regeringen att alla större nöjesparker i landet ska hålla stängt. Magnus Widell, ordförande för Svenska nöjesparksföreningen, menar att regeringen borde genomföra uppföljande åtgärder för att säkra branschens framtid.

”Det är oansvarigt av regeringen att ge oss ett näringsförbud utan att komma med någon idé om hjälp. Vi ställs på bar backe. Det är en omöjlig situation”, säger han till SVT.

Vill se stöd på över en miljard

Totalt efterfrågar föreningen stöd på 1,5 miljarder kronor för de förlorade intäkterna.

ANNONS
ANNONS

”Vi har intäkter under ungefär tre månader om året, men kostnader för 12 månader. Det är pengar som vi lever på när vi inte har några intäkter från höst till vinter”, säger han.

Just tivolinöjen är en av de verksamheter som inkluderas i förbudet mot större allmänna tillställningar. Därmed förblir Liseberg, Gröna Lund och Skara Sommarland stängda, medan till exempel Kolmården och Furuvik är delvis öppna, skriver SVT.

Läs mer: Dolkstöt i morse för Astrid Lindgrens värld [Dagens PS]